neděle 12. února 2017

Kmit R


Kmit R představuje první pozitivní výchylku v komplexu QRS.
Pokud za kmitem R následuje negativní výchylka (tedy kmit S) a po ní opět pozitivní, označuje se druhý pozitivní kmit jako R' . Tvara a popis kmitů R v QRS komplexu jsou na obrázku.



Patologie kmitu R:

  • Vysoká voltáž
    - Vyšší R ve V a V6 než 25mm a než 10mm v končetinových svodech při hypertrofii levé komory a vyšší R ve V1 a V2 než 25mm při hypertrofii pravé komory.
  • Nižší voltáž
    - je li menší než 5mm v končetinových a menší než 7mm v hrudních svodech. Objevuje se u perikardiálních a pleurálních výpotků, řady plicních onemocnění (např. plicní emfyzém), nebo u rozsáhlých IM.
  • Chybějící R
    - QRS má pak tvar QS (na obrázku). Svědčí pro pro proběhlý IM. QS V1-V3 - proběhlý IM přední stěny, QS ve II, III, aVF - proběhlý IM spodní stěny. 
Tvary kmitu R v komplexu QRS
  • Narušený gradient Fyziologicky kmit R v hrudních svodech od V1 k V5 postupně narůstá. Pokud nevidíme nárůst jde o porušený gradient a může svědčit pro proběhlý IM. Může také upozornit na přehozené hrudní svody.  
Přirozený gradient kmitu R v komplexu QRS v hrudních svodech
  • Elektrický alternans tak se popisuje PRAVIDELNÉ kolísání výšky kmitu R. V případě QS kolísání komorového komplexu. Může upozornit na prerikardiální, nebo pleurální výpotek, ale objevuje se také u supraventrikulárních tachykardií. 
Elektrický alternans
<< ZPĚT <<

Žádné komentáře:

Okomentovat