pátek 24. února 2017

EKG křivka #59

Tento záznam EKG se objevil na stole s dopsanou otázkou "věřit, či nevěřit"? O častých rozporech  mezi analýzou počítače a skutečností toho bylo napsáno hodně. Jak je to tentokrát? Je upozornění na laterální AIM správné? Odpovíte dotazujícímu se?
Bohužel, krom věku (67 roků) a pohlaví (žena) nevíme o pacientovi nic víc.

EKG křivka
 Interpretace:
  1. Pokud by mělo jít o laterální IM, byly by očákávaná elevace ST segmentu ve svodech V5, V6 a také I a aVL. Zrcadlové deprese pak ve II, III a aVF. Ani jedno zde nevidíme, proto se o laterální IM nejedná.
  2. Jiná lokalizace IM by měla být v nejméně dvou sousedících svodech a ta zde také není vidět. Navíc v prekordiálních svodech by měla být elevace větší než 2 mm. Tady, ve V3 je to 1 mm.
  3. Ohledně zmíněného WPW sy ještě vyjádření Jendy Štrose z kardioblogu:
    K WPW syndromu: WPW pattern by měl mít zkrácený PR interval, delta vlnu a prodloužený QRS komplex. 2.QRS komplex ve V3 můžeme proto vyloučit, má PR interval cca 180ms, tedy nezkrácený.
    2.QRS komplexy ve V4-V6 jsou jen zdeformované artefaktem, jinak jsou stejné jako první QRS komplexy. P vlny pořádně nevidíme, takže těžko hodnotit PR interval. Když přimhouříme oči, snad bychom QRS komplexu mohli přiznat hraničních 120ms, nicméně stále chybí DELTA vlna.
    WPW syndrom vypadá takto:
    http://on.fb.me/RLyPtn
    http://on.fb.me/1tCnvxM
    Jak vidíte, rozdíl je markantní.

Žádné komentáře:

Okomentovat