úterý 7. února 2017

EKG křivka #37

EKG záznam

  • Akce pravidelná, HR 63, rytmus síňový flutter, srdeční osa orientačně -60°
  • PR je stejné,
  • QRS širší (přes velký čtverec) >0,1
Na obr. č.1 vidíme flutter síní, ale také by se mohlo jednat o síňovou tachykardii. Protože flutter není úplně charakteristický, nevidíme „zuby pily“ jako v učebnici. Nejlépe (a pouze) rozpoznatelný je na svodu V1. Je blokovaný v poměru 4:1. Tedy čtyři P vlny předchází jeden komplex QRS. Vlny P jsou dobře rozpoznatelné. Některé, první P vlny po QRS komplexu, jsou částečně ukryté ve vlně T. Na obr. č. 2 jsou označeny červenými tečkami.
Křivka by ale také mohla být síňová tachykardie. Pro tu je velmi charakteristický izoelektrický úsek mezi vlnami P. Je zřetelný na zvětšeném svodu V1, rovněž na obrázku č.2

Označené vlny P

Frekvence QRS komplexů je (měřeno kardiologickým pravítkem) 63/minutu. Protože frekvence síní (vlny P) jsou převáděny 4:1, můžeme určit jejich frekvenci (63 x 4 = 252) na 252/minutu.
Zbývá ještě odůvodnit široké QRS komplexy. Nabízí se LBBB. Odpovídaly by tomu QS ve V1, ale ve V6 pak by mělo být něco jiného než vidíme – očekávat se dá rR, nebo RR´. Tady jsem se těšil na mého oblíbence, prof. Grauera. A ani ten není zcela jednoznačný. Píše, že spíše než LBBB by mohlo jít o iVCD, tedy prodloužené vedení v komorách. 

Na obr. 3 je jeho komentář ke křivce na ECG Clubu.

Komentář prof. Grauera

Žádné komentáře:

Okomentovat