pondělí 13. února 2017

EKG křivka #50

EKG křivka

Šedesátiletá pacientka s ICD. Cítí palpitace a vzápětí výboj. Volá sanitu pro přetrvávající tlak na hrudi. Jak by jste popsali tohle EKG.

Popis od Jana Štrose z Kardioblogu:
Jedná o křivku z PNP, tzn. kvalita není ideální kvůli artefaktu, i s tím si musíme poradit.
Akce je nepravidelně nepravidelná, nevidíme P vlny (naše jistota je kvůli artefaktu omezená), velmi pravděpodobně se jedná o fibrilaci síní.
  • Vidíme 2 předčasné komorové komplexy (možná se jedná i o aberantně převedené vzruchy ze síní, Ashmanův fenomén se ale při fibrilaci síní těžko prokazuje) - klinicky je nám to "fuk".
  • Přeměřte si QRS komplex, přístroj sice ukazuje 106ms, ale s takto výrazným artefaktem je třeba si to ověřit. QRS komplex má v některých svodech téměř jistě 120ms, má tvar QS nebo rS ve V1-V3, pozitivní monofázické QRS komplexy v I, aVL a V6 - jedná se tedy o blok levého raménka Tawarova (LBBB).
  • ST a T jsou správně diskonkordantní = za pozitivním QRS komplexem je ST deprese a negativní T vlna, za negativním QRS komplexem je ST elevace a pozitivní T vlna.
  • Pacientka cítila palpitace a poté výboj. Je dost možné, že měla komorovou tachykardii ukončenou výbojem, více nám poví až interrogace přístroje (ICD).

Žádné komentáře:

Okomentovat