pátek 3. února 2017

EKG křivka #31 AV blok 2. stupně (high grade) & laddergram

EKG křivka

Laddergram


Pěkný záznam AV blokády 2. stupně (high grade). EKG gram z monitoru zachytil svod I a II. Podle prvních interpretací mělo jít o AV blok III. stupně. V komentáří je však pěkné vysvětlení od Jana Štrose z kardioblog.cz. V popisu se ale zmíním o AV blokádě III. stupně, když jsem ji už jednou zmínil.
Je zde patrná bradykardie (HR 26), široké komplexy QRS (>0.1 s) a zcela asynchronní běh stimulů z SA uzlu a komorových komplexů. P vlny tedy nepředchází QRS komplexům a pokud se před tímto komplexem objeví, tak zcela náhodně, bez vlivu na stah komor. Některé P vlny mohou být ukryty v QRS. Na tomto krátkém záznamul žádná P vlna do QRS nevyšla. Jak je patrné z laddergramu.

V tomto případě lze podle nízké srdeční frekvence usuzovat na distální (subnodální) síňokomorovou blokádu s širším QRS komplexem (>0.12s).
Díky patří Janu Štrosovi z kardioblogu za laddergram. Z něj je patrné, že převedené QRS komplexy mají jiný tvar než nepřevedené QRS komplexy, které jsou zřejmě junkční, nebo spíš idioventrikulární únikové údery.
Tři převedené QRS komplexy mají všechny stejný PR interval a s největši pravděpodobností jsou to převedené stimuly ze sinu. V jejich oblasti je AV blok II.stupně 2:1. QRS komplexu totiž předchází 2 vlny P a až druhou následuje QRS komplex.

Ještě komentář od Jana Štrose z Kardioblogu.
Ahoj, konzultoval jsem to s prof. Grauerem, protože jsem si nebyl jistý terminologií. Přesvědčil mě, že na tomto EKG není AV blok 3. stupně a to proto, že u AV bloku III.stupně se nestává, že by se tak rychle "spustil" a hned zase "vypnul". A za druhé, u AV bloku III. stupně by měl být pravidelný únikový rytmus, ten tu ale není (jsou jen dva únikové údery - tzn. nevíme jestli jsou pravidelné).
Lepší označení by tedy bylo AV blok 2. stupně (high grade).. Což je trochu méně závažné než AV blok III. stupně. Zajímavé EKG, díky moc :)

Žádné komentáře:

Okomentovat